Abonneren  Inloggen

Inkjet: Kyocera’s blikvangers op Drupa

6 juni 2024

Kyocera Group toont op Drupa een aantal nieuwe machines en ontwikkelingen in inkjetproduction printing. We bespraken de highlights met Erik Wolthuis, marketingmanager van Kyocera Document Solutions Nederland.

In een ruime stand met veel daglicht vallen allereerst de TASKalfa Pro 15000c en 55000c op. Eerstgenoemde machine werd in 2019 op de markt gebracht. Hiervan zijn twintig systemen in Nederland verkocht. De grotere 55000c is de nieuwste aanwinst in het Kyocera-assortiment: een losblad inkjetproductieprinter voor hogere maandvolumes. Hij kan 150 pagina’s per minuut printen (duplex 75 pagina’s per minuut) tot 400 grams papier, op gestreken en ongestreken materialen. De printer onderscheidt zich volgens Wolthuis door de unieke drogingsmethode, een laag energieverbruik en een compact formaat.

Twee klanten hebben in Nederland voor de TASKalfa Pro 55000c ingetekend. Wolthuis meldde dat voor en tijdens Drupa zeventig tot tachtig bedrijven interesse hebben getoond. Deze inkjetproductieprinter wordt verplaatst van Meerbusch, nabij Düsseldorf, naar de vestiging van Kyocera Document Solutions Nederland in Schiphol-Rijk. Daar gaat Kyocera de geïnteresseerde grafische bedrijven uitnodigen voor een uitgebreide kennismaking met de machine, inclusief werkpakketanalyses en kostenanalyses.

Erik Wolthuis met textiel geprint door de Kyocera Forearth inkjet textielprinter

Kyocera toont innovatieve fotoprinter

Een leuke innovatie in de nichemarkt van de fotoprinters liet Kyocera Nixka zien. De wereldwijde markt voor dit soort fotoprinters is 350 à 400 stuks. In 2023 werd dit Franse bedrijf, dat puur op inkjet focust, onderdeel van de Kyocera Group. Wolthuis: ‘Op de stand van Kyocera Nixka tonen wij op Drupa een professionele fotoprinter. Deze roll-to-roll printer print op fotopapier, zonder dat een pre-coating, of een laminaat achteraf, nodig is. De foto’s worden geprint, gedroogd en op de rol teruggebracht, zodat je met je standaard afwerkapparatuur verder kan met het verwerken, verzamelen etc. Het is een heel slimme, compacte en energiezuinige oplossing, die krasvaste afdrukken maakt.’

In 2025 lancering van waterbesparende textielprinter

In de textielmarkt wordt in 2025 de “Kyocera Forearth” leverbaar: een professionele textielprinter die vanaf grote rollen textiel print voor toepassingen in de kledingindustrie, bijvoorbeeld blouses, jurken en kimono’s. Wolthuis: ‘Het grote verschil met de huidige in de markt beschikbare systemen is dat onze printer minder dan 1% van hun watergebruik nodig heeft voor de productie. Dat heeft puur te maken met de in deze machine verwerkte technologie, waaronder de inktkoppen en inkt.’

De komende jaren zal Kyocera uitbreiden op meerdere fronten, waarbij inkjet en duurzaamheid voorop staan. Wolthuis: ‘Dat betekent compacte apparaten, energiezuinig, en weinig afhankelijkheid van andere verbruiksmiddelen.


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief